Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bílá noc

13. 3. 2017

Bílé noci jsou noci, během kterých lze zpozorovat vysokou přirozenou intenzitu světla, to znamená, že se během celé noci pouze setmí. Tento úkaz lze pozorovat v mírných a vysokých zeměpisných šířkách před slunovratem i následně po něm.Petrohrad je nejznámější ruské město, ve kterém lze pozorovat bílé noci. Ačkoliv je občanský soumrak na tomto území přerušován tmavším nautickým soumrakem, tak jako na příklad v Moskvě. 762699.jpg

Bílé noci je možné pozorovat i v zeměpisných šířkách, které jsou blíž k rovníku, a to tehdy, když se do stratosféry dostanou drobné částice, které ve vysokých výškách rozptylují sluneční světlo po západu Slunce. Tento jev byl zpozorován zejména po pádu Tunguského meteoritu.

Bílé noci jsou osobitým symbolem Petrohradu: v toto roční období se ve městě konají nejrůznější festivaly, koncertní programy a národní slavnosti. Období bílých nocí předchází oslava Dne založení města, které připadá na 27.května. Po dobu dvaceti dnů v měsíci červnu probíhá svátek „Rudých plachet“.

getimage.jpg