Jdi na obsah Jdi na menu
 


Matrjoška

27. 3. 2017

Matrjoška je název tradiční ruské duté dřevěné a malované papenky vejčitého tvaru, kterou lze rozložit a jež v sobě skrývá několik dalších čím dál menších dřevěných panenek, které lze rovněž rozložit, s výjimkou nejmenší, která je zcela ve středu této soustavy panenek. Název matrjoška je zdrobnělina tehdy rozšířeného ruského ženského jména Matriona, jehož základem je latinské slovo mater - matka; matrjoška je tak symbolem mateřství a potažmo plodnosti. matruschka-1029685_960_720.jpg

Matrjoška se stala symbolem Ruska, avšak tradice matrjošek začala v 90. letech 19. století. Původně nebyla matrjoška ryze ruskou záležitostí. Jejím předobrazem se podle historie stala figurka buddhistického mnicha, jež byla koncem 19. století do Ruska dopravena z japonského ostrova Honšú. Sošku mnicha nazývanou Fukuruma bylo možno také rozložit na další a další čím dál menší figurky, přičemž ta poslední, nejmenší, již není dutá, ale celodřevěná. První zachovaná a ruská matrjoška se skládala z osmi figurek.

Svoje matrjošky z dětství, dostatečně otlučené, stále opatrujeme. A nepřestáváme žasnout, za jaké částky je turisté po světě nakupují. U mnoha věcí lze položit otázku, zda skutečně známe jejich hluboký význam a pozadí myšlenky jejich vzniku.

I matrjošky svoje tajemství mají. Symbolizují sestupnou cestu částic od molekul k atomům a dále, mnohost různých fyzických časoprostorů, existenci mnohých vesmírů na mikro a makro úrovních. Z jiného pohledu i to, že za každou věcí může být příčina a uvnitř ní je příčina další až k jejímu prapůvodu.